AfasieWat is afasie

Afasie is een taalstoornis die meestal ontstaat na een beroerte of ongeval.

Afasie, a (= niet) fasie (=spreken) betekent dat iemand iets niet meer kan zeggen zoals hij dat wil. Afasie is bij iedereen anders. Iedere persoon met afasie ervaart de afasie ook anders. 

Bij afasie zijn er problemen met het begrijpen en produceren van taal: met praten, begrijpen, schrijven en lezen. De ernst van de taalproblemen is bij iedereen anders.

Taal heb je nodig om te communiceren. Bijvoorbeeld om te praten met anderen, om de krant te lezen, om tv te kijken, om te kunnen schrijven, om te appen of om de computer of tablet te gebruiken.

Vaak volgt na het ontstaan van de afasie een revalidatieperiode, bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum. Daarna wordt de therapie meestal vervolgd bij een logopedist. Als er geen duidelijke verbeteringen meer bereikt worden met therapie, stopt deze.

 

Gevolgen van afasie

In het huidige informatie- en communicatietijdperk betekent het hebben van afasie dat iemand niet goed kan meedoen aan het sociale en maatschappelijke leven.

De krant lezen, e-mailen, boodschappen doen, contacten aangaan en onderhouden, de eigen administratie voeren, werken, vergaderen, een goed gesprek voeren: moeilijk of zelfs onmogelijk.