Afasie

Wat is afasie?

Afasie is een taalstoornis die meestal ontstaat na een beroerte of ongeval.

Afasie, a (= niet) fasie (=spreken) betekent dat iemand iets niet meer kan zeggen zoals hij dat wil. Afasie is bij iedereen anders. Iedere persoon met afasie ervaart de afasie ook anders. 

Bij afasie zijn er problemen met het begrijpen en produceren van taal: met praten, begrijpen, schrijven en lezen. De ernst van de taalproblemen is bij iedereen anders.

Taal heb je nodig om te communiceren. Bijvoorbeeld om te praten met anderen, om de krant te lezen, om tv te kijken, om te kunnen schrijven, om te appen of om de computer of tablet te gebruiken.

Vaak volgt na het ontstaan van de afasie een revalidatieperiode, bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum. Daarna wordt de therapie meestal vervolgd bij een logopedist en kan men gelijktijdig terecht bij ons afasiecentrum.

In het huidige informatie- en communicatietijdperk betekent het hebben van afasie dat iemand niet goed kan meedoen aan het sociale en maatschappelijke leven.

De krant lezen, e-mailen, boodschappen doen, contacten aangaan en onderhouden, de eigen administratie voeren, werken, vergaderen, een goed gesprek voeren: moeilijk of zelfs onmogelijk.

(Voor) wie zijn wij?

Voor mensen met een ernstige afasie worden de activiteiten in het afasiecentrum vooral gericht op training en verbetering van communicatieve vaardigheden en op het onderhouden van die vaardigheden. De specifieke, op afasie gerichte begeleiding, blijft vaak langdurig nodig.

Mensen met een relatief lichte afasie kunnen in het afasiecentrum terecht voor activiteiten die zij in het reguliere aanbod niet kunnen volgen door hun taalproblemen of bijkomende geheugenproblemen. Ook kan bijvoorbeeld het schrijven van teksten of het verwoorden van een complexe mening getraind worden.

Alle activiteiten vinden plaats in groepen, waarin men leert van elkaar.

Afasiecentrum Noord-Limburg is een voorliggende voorziening. Voor deelname aan het afasiecentrum is geen indicatie of keukentafelgesprek nodig. Deelname is gratis.

Afasiecentrum Noord-Limburg ondersteunt, begeleidt en traint mensen met afasie.

Deelnemers werken in groepen aan hun persoonlijke doelen op het gebied van communicatie en zelfredzaamheid in de maatschappij.